Helpot fermentoidut ruuat / Osa kaksi: KIMCHI
Fermentoituja ruokia ja juomia on nautittu ympäri maailman jo vuosisatojen – ellei vuosituhansien ajan. Lähes jokaisesta maasta löytyy oma paikallisten mieltymysten ja raaka-aineiden mukaan valmistettu fermentoitu ruokalaji. Viime aikoina näistä ruuista on muotoutunut trendi, josta kuhistaan otsikoissa ja ravintoloiden ruokalistoilla. Kunhan pääset vauhtiin, fermentointi on yllättävän helppoa ja yksinkertaista. Myös lapset rakastavat auttaa keittiössä ja päästä osaksi ruuanlaittoprosessia. Parhaimmillaan yhdessä kokkaaminen onkin sekoitus hauskaa yhdessä tekemistä, kokkausta ja tiedettä – unohtamatta syömistä ja juomista!
Sanotaan, että jokainen korealainen lapsi uskoo oman äitinsä valmistavan maailman parasta kimchiä. Osa jopa kantaa kotitekoista herkkua mukanaan matkustaessa. Pääosin fermentoidusta kaalista valmistettu kimchi on korealaisen keittiön yksi herkullisista kulmakivistä, jota syödään lähes jokaisen aterian lisukkeena. Kimchistä on tuhansia erilaisia variaatioita, joten voit vapaasti lisätä reseptiin mieleisiäsi makuja ja mausteita.
Valmistukseen tarvitset:
- 1 Kiinankaali
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
- 2 rkl kalakastiketta (tai soijaa, vegaaninen vaihtoehto)
- 2 rkl srirachaa tai muuta chilikastiketta tai -tahnaa
- 1 rkl sokeria
- 3 rkl riisiviinietikkaa
- 8 retiisiä karkeasti raastettuna
- 2 porkkanaa leikattuna pieniksi tikuiksi tai karkeasti raastettuna
- 4 kevätsipulia silputtuna
- Lisäksi halutessasi: 1 rkl seesamin siemeniä tai 1 tl seesamiöljyä
Ohje valmistukseen:
- Viipaloi kaali ja sekoita suuressa kulhossa. Lisää 1 rkl merisuolaa ja anna levätä tunnin.
- Kun kaali tekeytyy, sekoita valkosipuli, inkivääri, kalakastike (tai soija), chilikastike, sokeri ja riisiviinietikka pienessä kulhossa tahnaksi.
- Pilko retiisit, porkkanat ja kevätsipulit.
- Huuhtele kaali kylmän juoksevan veden alla. Valuta ja kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä. Aseta huuhdeltu kaali suureen kulhoon retiisien, porkkanoiden ja kevätsipulien kanssa.
- Lisää kastike ja sekoita kunnes vihannekset ovat kauttaaltaan kastikkeessa.
Voit tarjoilla kimchin heti tai pakata sen tiiviiseen astiaan ja jättää yöksi huoneen lämpöön hautumaan. Siirrä seuraavana päivänä jääkaappiin. Valmis kimchi säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa ja maku vaan paranee tekeytyessään!
Jos testaatte reseptiä, kommentoikaa postaustamme tai tägätkää meidät julkaisuihinne @symbiosys_fi!