VATSAN HYVINVOINTI

Kalsium osallistuu ruoansulatukseen

27.03.2025

Image without a name

Kalsium osallistuu ruoansulatukseen 


Artikkelin laatinut: 

Minna Pajunen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, farmaseutti, Ravistamo Oy 

Kalsiumilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössämme. Opimme jo alakoulussa kalsiumin olevan tärkeä luuston ja hampaiden hyvinvoinnin kannalta, sillä se on niiden keskeinen rakennusmineraali. Lisäksi kalsium on tärkeää verenpaineelle, veren hyytymiselle, lihasten toiminnalle, hermovälitykselle ja solujen jakautumiselle. Tässä blogissa kurkistamme kalsiumin tehtävään ruoansulatuksessa. Lisäksi käymme läpi kalsiumin lähteitä ruokavaliossa ja kalsiumin imeytymiseen vaikuttavia tekijöitä. 

Kalsiumin rooli ruoansulatuksessa 

Kalsiumin vähemmän tunnettu rooli on sen osallistuminen ruoansulatukseen. Kalsium auttaa vatsaa tuottamaan mahahappoa, mikä on tärkeää normaalille ruoansulatukselle. Kalsium on tärkeää myös vatsan ja suoliston lihasten toiminnalle. Se auttaa säätelemään lihasten liikkeitä, jotka siirtävät ruokaa eteenpäin ruoansulatuskanavassa. 

Kalsium edistää lisäksi ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa. Ruoansulatusentsyymit pilkkovat ruoan pienemmiksi osiksi, jotta ne pääsevät imeytymään kehoon. Kalsium auttaa ruoansulatusentsyymejä aktivoitumaan ja toimimaan tehokkaammin. Kalsiumin ja ruoansulatusentsyymien normaalin toiminnan välillä on osoitettu olevan syyseuraussuhde. Jos ruoansulatusentsyymit eivät aktivoidu, ruoka ei sula normaalisti ja ravintoaineet eivät pääse imeytymään normaalilla tavalla.  

Toimiva ruoansulatus on tärkeää koko kehon hyvinvoinnin kannalta. 

Parhaat kalsiumin lähteet ruokavaliossasi 

Kalsiumia saadaan monenlaisista lähteistä. Maitotuotteet, kun jogurtit, viilit, rahkat, maito ja piimä ovat varmasti tutuimpia kalsiumin lähteitä. Kalsiumia saa näiden lisäksi myös kalsiumilla täydennetyistä kasvijuomista ja –valmisteista. Kalsiumin lähteitä on myöskin tofu, parsakaali ja muut vihreälehtiset vihannekset, appelsiinit, manteli, pähkinät, seesaminsiemenet, kalat ja ruusunmarjat. 

Kalsiumin saantisuositus aikuisille on 950 mg/pvä. Aikuinen saa riittävästi kalsiumia, kun ruokavaliossa on päivittäin 4-5 annosta esimerkiksi jotakin näistä: 

  • 1,7 dl maitoa/piimää/ kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa 
  • 1,5 dl jogurttia 
  • 3 siivua juustoa 
  • 2 dl raejuustoa 
  • 150 g tofua 
  • 155 g paistettu lohta 
  • 2 rkl tahinia 
  • 1 dl manteleita 

Ketkä ovat alttiita kalsiumin puutteelle? 

Kalsiumin puutoksen riskiryhmiin kuuluvat lapset, nuoret, nuoret aikuiset sekä vaihdevuosi-ikäiset naiset. Jos ruokavaliossa on niukasti maitovalmisteita tai D-vitamiinia ei saada riittävästi, riski kalsiumin liian niukalle saannille on suurempi. Keliakiassa D-vitamiinin imeytyminen voi olla heikentynyttä, jolloin myös kalsiumin imeytyminen heikentyy. 

Kalsiumlisä on paikallaan, jos ruokavaliosta ei tule riittävästi kalsiumia. Erityisesti maitoallergisilla ja vegaaneilla kalsiumin saanti voi jäädä niukaksi, ellei käytössä ole kalsiumilla täydennettyjä kasvijuomia tai muita valmisteita. Osteoporoosia sairastavalla kalsiumin saantisuositus on suurempi kuin tavallisesti ja silloin tavallisesti tarvitaan kalsiumlisä täydentämään ruokavaliota.  

Kalsiumlisä määrätään myös kortisonilääkityksen yhteydessä, koska kortisonilääkityksellä on yhteys luuston haurastumiseen ja murtumariskin lisääntymiseen. Useimmiten myös lihavuusleikkauksen jälkeen kalsiumlisä on tarpeen. 

Mikäli omassa ruokavaliossa on niukasti kalsiumin lähteitä, on pienikin kalsiumlisä tervetullut. 

Kalsiumin imeytyminen 

Keho on viisas ja osaa tehostaa kalsiumin imeytymistä silloin, kun kalsiumin tarve on suurempi, kuten kasvuvuosina sekä raskauden aikana. Elimistön kalsium- ja D-vitamiinitila vaikuttavat kalsiumin imeytymiseen. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä suolistosta. 

Kalsium imeytyy tehokkaasti maitovalmisteista, kaalikasveista ja joistakin täydennetyistä kasvijuomista. Kalsiumlisä imeytyy yleensä paremmin aterian yhteydessä nautittuna. Toisaalta täysjyväviljan ja palkokasvien fytaatti ja raparperissa oleva oksaalihappo voivat estää kalsiumia imeytymästä. 

Liiallinen kalsiumin saanti ravinnosta on vaikeaa, koska ylimääräinen kalsium erittyy pois munuaisten kautta. Kalsiumin saannin kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella, koska se voi häiritä raudan, sinkin ja kuparin imeytymistä. Runsas kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävien ravintolisien käyttö voi aiheuttaa hyperkalsemiaa.  

Aikuisten turvallinen päiväsaannin yläraja on noin 2500 mg eli aika korkea, joten sitä on vaikea ylittää normaalilla ruokavaliolla. Kalsiumlisien käytönkin kanssa tämä raja harvemmin ylittyy. Mikäli oma kalsiumlisän tarve mietityttää, voit kääntyä esim. apteekkihenkilökunnan puoleen. 

 

TUTUSTU muihin blogisisältöihimme HYVINVOINTIIN 

TUTUSTU symbiosys-tuotteisiin 

Alflorex 

Alflorex+  

Serenitas