Suolistoystävällinen ruokaviikko: maanantai
Suolistoystävällinen ruokaviikko on täällä! Ruoka-arkea helpottamaan suunnittelimme suolistoystävällisen ruokalistan, jossa samoja elintarvikkeita hyödynnetään viikon aikana useammassa ruuassa ja mahdollisesti tähteeksi jäänyttä ruokaa voi tuunata uuteen uskoon toisellakin aterialla – näin minimoit myös ruokahävikkiä!
Tässä reseptit maanantain herkullisiin aterioihin:
Aamupala: Porkkanakakkupuuro (2 annosta)
- 1 porkkana raastettuna
- 3 dl kaurahiutaleita
- 6 dl mantelimaitoa (tai muuta maitoa)
- 1/2 tl suolaa
- 1/2-1 tl kanelia
- 1/4 tl jauhettua inkivääriä
- 1/2 tl jauhettua kardemummaa
- 1-2 rkl fariinisokeria / ruokokidesokeria
Mittaa maito, kaurahiutaleet ja porkkanaraaste kattilaan. Kiehauta puuro ja jatka sitten sen keittelyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10-15 minuuttia. Lisää mausteet ja sekoittele välillä. Maista että mausteisuus ja makeus ovat sinulle sopivalla tasolla ja lisää mausteita tarvittaessa. Nauti puuro esim. mantelirouheen ja/tai vaniljajogurtin kera!
Lounas: Meksikolainen salaatti
- 400 g naudan jauhelihaa (voit käyttää jauhelihan sijasta myös esim. mifua, härkistä, nyhtökauraa tai broilerisuikaleita)
- ½ pss fajitamausteseosta TAI mausta mielesi mukaan
- 1 dl vettä
- salaatteja (frisee, lollo rosso, tammenlehti, jääsalaatti..)
- ½-1 paprika
- ½ kurkku
- 1 rasia kirsikkatomaatteja
- 1 pss pakastemaissia
- ½-1 dl juustoraastetta
- maissilastuja eli tortillasipsejä
- tuoretta korianteria
- salsakastiketta
Paahda jauheliha kuumalla pannulla. Lisää mausteseos ja vesi. Sekoita ja hauduta 5 min. Jäähdytä seos.
Huuhdo ja pilko kasvikset. Sulata pakastemaissit tai valuta säilykemaissista neste pois.
Revi tarjoiluastian pohjalle salaatteja ja levitä vihannekset, maissit ja tortillasipsit kerroksittain salaattipedille. Lisää jauhelihaseos salaatin päälle, koristele juustoraasteella ja korianterilla. Tarjoa salsakastikkeen kanssa.
Jauhelihan sijasta voi käyttää esim. mifua, härkistä, nyhtökauraa tai broilerisuikaleita.
Päivällinen: Appelsiiniuunilohi + porkkanaperunamuusi
- 1 (700-800 g) lohifile
- 2 appelsiinia
- 1 tl suolaa
- pippuria (musta-, rosé- tai sitruunapippuria)
- tuoretta korianteria
Pyyhi lohifilee kuivaksi ja hiero suola fileen pintaan. Nosta kala uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pese appelsiinit huolellisesti ja viipaloi ne kuorineen. Asettele appelsiiniviipaleet fileen pinnalle. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Hienonna korianteri ja ripottele se kypsän lohen pinnalle.
Muusi:
- 1 kg jauhoisia perunoita
- 500g porkkanoita
- vettä
- suolaa
- 2 rkl margariinia
- n. 2 dl maitoa tai kasvimaitoa
Kuori ja huuhtele perunat ja porkkanat, pilko paloiksi. Laita kattilaan, lisää vettä niin että perunat ja porkkanat peittyvä, lisää ripaus suolaa. Keitä juurekset kypsiksi ja kaada lopuksi neste pois. Survo juurekset survimella tai sekoita sähkövatkaimella. Lisää joukkoon margariini. Kuumenna maito kiehuvaksi pienessä kattilassa ja lisää maitoa muusiin sekoittaen kunnes sose on halutun paksuista. Tarkista suola.
Huom! voit käyttää tavallisen maidon sijasta jotain haluamaasi kasvimaitoa.
Iltapala: Perunarieskat perunamuusin jämistä
- 2dl ylijäänyttä perunamuusia
- 1 kananmuna
- n. 1 dl gluteenittomia jauhoja
- 0,5 dl kaurahiutaleita
- ripaus suolaa
Nostele taikinaa pieniksi annoksiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele rieskoiksi jauhotetuin käsin. Pistele haarukalla reikiä rieskoihin. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia. (Uuni 225°C) Tarjoile lämpiminä.