Stressi

Tunnistatko stressin?

18.12.2024

stressi

Stressi voi ilmetä monin eri tavoin. Sen voi kokea fyysisenä, psyykkisenä tai sosiaalisena tuntemuksena. Stressi näkyy eri tavalla eri ihmisissä. Välttyäkseen pitkittyneeltä stressiltä on tärkeä tunnistaa stressin merkit ajoissa. 

Pitkittynyt stressi voi olla haitallista, sillä se kuormittaa sekä kehoa että mieltä ja voi johtaa moniin terveysongelmiin. Mikäli stressi pitkittyy tai oireilu pahenee, on hyvä hakea apua terveydenhuollon ammattilaiselta.

Seuraavassa kerromme hieman lisää stressin vaikutuksista jotta voisit paremmin tunnistaa näitä itsessäsi ja osaisit tarttua niiden torjumiseen.

Stressin vaikutukset ja hallinta

  • Fyysiset vaikutukset: stressi voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, huimausta ruoansulatusongelmia ja lihasjännitystä. Se voi vaikuttaa myös uneen erilaisina häiriötiloina kuten nukahtamisvaikeuksina, levottomana unena ja yöllä heräilyinä. Sitä voi esiintyä väsymyksenä ja uupumuksena, vaikka nukkuisit riittävästi.
  • Psyykkiset vaikutukset: jännittyneisyys ja levoton olo, vaikeus rentoutua, ärtyneisyys, muistin pätkiminen ja unohtelu ovat selkeitä stressin tuomia tiloja. Lisäksi stressi yhdistetään ahdistuneisuuteen, masennukseen sekä motivaation puutteeseen. Keskittymiskykykin on koetuksella.
  • Sosiaaliset vaikutukset: Stressi voi vaikuttaa ihmissuhteisiin, aiheuttaa eristäytymistä ja vetäytymistä sosiaalisista tilanteista. Se voi myös vaikeuttaa työssä tai koulussa suoriutumista.

Tunnistatko jotain näistä itsessäsi? Välillä stressi yllättää eikä sen tuomaa vaikutusta heti huomaa. Siksi itsehavainnointi on tärkeä taito stressinhallinnassa. Se tarkoittaa oman kehon ja mielen tilan tarkkailua ja tunnistamista: milloin stressi alkaa vaikuttamaan negatiivisesti.